Mielőtt szeretnénk értékesíteni egy ingatlant elkerülhetetlenül szembe találjuk magunkat a kérdéssel: mennyit is ér valójában a lakásunk? A válasz nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik,

Néhány tényező, amelyeket figyelembe véve talán Önnek is könnyebb dolga lesz.

Sokak számára - egyébként teljesen logikusan - az első lépés, hogy az interneten lévő hirdetések alapján próbálják bekalibrálni a saját ingatlanuk értékét. Ám ez a legtöbb esetben nem célravezető, hiszen így nem feltétlen a realitáshoz igazodnak majd és az eladás hosszú hónapokra, vagy akár évekre is elhúzódhat.

Az első fontos tényező a ház elhelyezkedése. Figyelembe kell vennünk az infrastruktúrát, ugyanakkor nagyon fontos, hogy mérlegeljük a közlekedés negatív hatásait is (zaj, por). Egy-egy adott lakás közt házon belül is nagy lehet a különbség függően attól, hogy melyik irányba néz.

A következő lépés szemügyre venni magát a házat. Ezen belül a legelső mindig a ház anyaga. A tégla építésű, illetve a panelházak közt óriási a különbség, természetesen a tégla javára. Ha belépünk a lépcsőházba, szintén sok minden kiderül. Ilyenkor alapvetően fontos, mennyire van karban tartva, illetve terveznek e bármiféle fejlesztést a közeljövőben. Ezen kívül a kevés lakásos házakban mindig is könnyebb eladni, míg például a függőfolyosó, vagy a lift nélküliség sokakat elriaszt.

Mielőtt magát a lakást kezdjük részletezni ne feledkezzünk meg az emelet lényegességéről. A földszinti és a legfelső szinten lévő lakások ugyanis kevésbé keresettek.

Belépve a lakásba az első amit észlelünk maga az állapot. A teljes körűen felújított lakásoknál szinte biztosra vehető, hogy a felújítás ára sajnos nem jön vissza. Sokan szeretik a saját ízlésüknek megfelelően kialakítani a lakásukat és ilyenkor a teljesen felújítandó előnyösebb, mint amibe már csak költözni kell. Az ingatlan fekvése létfontosságú. Minél világosabb annál jobb. A lakás elosztása annál kedvezőbb, minél több a külön nyíló helyiség. Az erkély/terasz az esetek többségében szintén előnyt jelent. Az egyedi fűtés amellett, hogy gazdaságosabb a távfűtésnél, szintén érték növelő tényező.

A külön pince/tároló egy nagyon praktikus dolog. Ez inkább az eladást könnyíti meg, az árat kevésbé befolyásolja.

Természetesen sok függ az érdeklődőtől is. Adott esetben a piaci ár felett is elkelhet valami, ha a vásárlót köti valami az épülethez.Például ott lakik a rokona, közel a munkahely, iskola, stb. Ezeken a racionális tényeken kívül természetesen vannak olyan tulajdonságai egy lakásnak, melyek inkább érzelmileg hatnak az érdeklődőkre. Mint sok más esetben, itt is sok múlik az első benyomáson.

Saját ingatlanunk esetében sajnos legtöbbször nem tudunk objektíven becsülni. Sokszor saját érzelmeink irányítanak az eladási ár megállapításakor; mennyit jelent nekünk otthonunk, esetleg mennyiért vásároltuk annak idején, vagy a szomszéd mennyiért adta el a lakását. Ezek a szempontok ahhoz vezethetnek, hogy az ingatlan torz, a valóságtól teljesen elszakadt áron fog megjelenni a piacon, ennek következtében az értékesítése is szinte lehetetlené válik.