Ingatlankereső

Keresett kifejezés:
Ajánlat jellege:

Főkategória:
Lakás Típusa:
Település:
Ár (Ft):
min.:
max.:
Alapterület (nm):
min.:
max.:
Szobák száma:
min.:
max.:

Kapcsolat

Kálló Oszkár

Cím:
3530 Miskolc Bajcsy-Zs. u. 18.

Telefon:

06-30/408-33-08 

Email:
kallooszkar79@vipmail.hu
info@miskolciingatlanmester.hu

Facebook

Milyen költségekkel kell számolnia a vételáron felül?

2015.03.10.

Milyen költségekkel kell számolnia a vételáron felül?

Összeállításunk nem tartalmazza az összes lehetséges költséget, csak a leggyakoribbakat.

Amikor ingatlankeresésbe kezd, számoljon azzal is, hogy nem csak a vételárat kell majd kifizetnie. Vegye figyelembe az alábbi költségeket is, amikor a keresőben beállítja az árat. 

1. Ügyvédi díj

Ingatlan adásvételekor a vásárló feladata, hogy ügyvédet keressen és bízzon meg az adásvételi szerződés elkészítésével és ellenjegyzésével. Az ügyvédi díjat maga az ügyvéd határozza meg, de az összeg rendszerint az ingatlan vételárának 0,5-1 százaléka szokott lenni. Ha tehát például 15 millió forintért vesz egy ingatlant, 75-150 ezer forintot kell fizetnie az ügyvédnek a szerződés elkészítéséért és ellenjegyzéséért.

2. Illeték

Ingatlan adásvételekor a vásárlónak illetéket kell fizetnie. Az ún. visszterhes vagyonátruházási illetéket az adóhatóság az ingatlan forgalmi értéke alapján állapítja meg, ami nem feltétlenül esik egybe a szerződésben szereplő vételárral. Az illeték összege 4 százalék.

Az illeték összegét gyakran csökkentheti az ún. cserepótló vétel. Ez azt jelenti, hogy ha eladja a lakását, de egy éven belül vesz egy másikat, akkor nem a teljes vételár után kell megfizetnie az illetéket, hanem csak a két lakóingatlan értékkülönbsége után. Mindenképp érdeklődjön ügyvédjénél vagy az ingatlanközvetítőnél, hogy milyen kedvezményt tud igénybe venni.

3. A tulajdonjog bejegyzése a földhivatalnál

Ha egy ingatlannak megváltozik a tulajdonosa, ezt az adatot át kell írni a földhivataloknál vezetett ingatlan-nyilvántartásban. A tulajdonjog bejegyzése az ingatlan-nyilvántartásba 6600 forint. Ezt akkor kell megfizetni, amikor az adásvételi szerződést benyújtja a földhivatalnak.

4. Szakértői díj

Ha tiszta és elfogulatlan képet akar kapni a kiszemelt ingatlanról, felméretheti az ingatlan reális értékét és állapotát ingatlanszakértővel. Egy ilyen szakvélemény ára minimum 15-20 ezer forint.

vissza