Ingatlankereső

Keresett kifejezés:
Ajánlat jellege:

Főkategória:
Lakás Típusa:
Település:
Ár (Ft):
min.:
max.:
Alapterület (nm):
min.:
max.:
Szobák száma:
min.:
max.:

Kapcsolat

Kálló Oszkár

Cím:
3530 Miskolc Bajcsy-Zs. u. 18.

Telefon:

06-30/408-33-08 

Email:
kallooszkar79@vipmail.hu
info@miskolciingatlanmester.hu

Facebook

Panel és garázs lehet az év slágere?

2015.01.06.

Panel és garázs lehet az év slágere?

Lássuk...

Budapest az egyik legolcsóbb európai nagyváros, ha ingatlanárakról van szó. Igaz, ez csak az árak abszolút összehasonlítására érvényes, ha azt nézzük, hogy mennyit kell egy helyi lakosnak dolgozni, hogy egy lakás boldog tulajdonosa legyen, már korántsem ilyen rózsás a helyzet. Az ilyen piacok kiváló lehetőséget biztosítnak a befektetési céllal vásárlóknak. Szakértők szerint az év slágere a panel és a garázs lehet.

Egy közelmúltban készült felmérés rámutatott, a budapesti ingatlanok európai viszonylatban is kifejezetten olcsónak számítanak. Nem csak a nyugat-európai városokban, de Pozsonyban, Prágában, sőt, még Bukarestben is magasabb belvárosi átlagos négyzetméterárakkal találkozhatunk. Ennek ellenére még sem tapasztalható kezelhetetlen roham az ingatlanközvetítőknél. Ennek oka, hogy Budapest csak az árak tekintetében versenyképes, ha megnézzük, hogy egy helyi lakosnak mennyit kell dolgozni egy lakás megvásárlásához, már jóval kedvezőtlenebb képet kapunk. Míg idehaza átlagkereset mellett egy 60 négyzetméteres lakásért 6,36 évet kell dolgozni, addig Ljubljanában 5,16-ot, Berlinben pedig mindössze 3,53 évet.

Mivel csak nagyon kevesen rendelkeznek a vásárláshoz szükséges önerővel, az ingatlanpiacot az is nagymértékben befolyásolja, hogy milyen költségek mellett lehet hitelhez jutni. Bár Magyarországon a folyamatos kamatcsökkentés hatására még sosem voltak ilyen olcsók a forinthitelek, mint ma, az euróval rendelkező országokhoz képest még mindig magas hiteldíjakkal számolhatunk. Többek között erre is visszavezethető az, hogy míg nálunk egy átlagos forinthitel az átlagkereset 40,73 százalékát teszi ki, addig Ljubljanában csak 21 százalék ez az érték. A legrosszabb esetben egyébként a bukarestiek vannak, ott 17,53 évig kellene dolgozni egy lakásért, a hitel törlesztésére pedig a fizetés közel 90 százaléka elmegy.

Forrás: pénzcentrum.hu
Nagyobb méretért kattintson a képre!

Tipikus befektetői piac

Az olcsó ingatlanokkal, és mérsékelt kereslettel jellemezhető ingatlanpiac kiváló terepet jelent a befektetési célú ingatlanvásárlásoknak. Mivel a lakáskiadással elérhető hozamok továbbra is relatíve kedvezőnek mondhatók – különösen a bankbetétekhez képest – egyre többen gondolkodnak el a megtakarítások ingatlanba való fektetésén.

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint befektetési célú lakásvásárláskor a belvárosi, illetve egyetemek közelében található ingatlanok mellett egyre népszerűbbek a panelek, ezeken belül különösen a közelmúltban felújított, egyedi mérőórával felszerelt épületek. Az ilyen lakások iránti keresletet tovább növelheti, hogy a kormány bejelentette, hamarosan elindul a panelprogram III. üteme, így egyre több panellakás válik energiafelhasználás szempontjából hatékonyabbá, és olcsóbban fenntarthatóvá.

A megfelelő hozamok természetesen csak akkor érhetők el, ha az ingatlan csak rövid ideig áll üresen. Ebből adódóan elsősorban a belvárosi, jó elhelyezkedésű, és megfelelő színvonalú lakások lehetnek kelendőek. Arra, hogy lehetőleg mindig legyen bérlőnk, különösen oda kell figyelni a még felújítás előtt álló panellakások esetében, ugyanis itt bár alacsonyabb a vételár, magasabb a fenntartási költség, ami ha nincs bérlő, a tulajdonost terheli, így akkor is fizetnünk kell például a távhőért, ha amúgy senki nem lakik a lakásban, és éppen bevételünk sem származik belőle.

Szakértők szerint a garázsokért is egyre nagyobb a kereslet, ugyanis ezeket már 1,5-3 millióért is be lehet szerezni, és a belvárosi, kevés parkolóhellyel rendelkező helyeken több tízezer forintos bérleti díjat is be lehet szedni. A hozam mértéke, akár csak a lakások esetében, itt is elsősorban a megfelelő elhelyezkedés függvénye.

Forrás:http://lakasfokusz.hu

vissza